İstiklal Şehidi Üsteğmen Bedirhan Bey
1892-30 Ağustos 1922
Hayatı
Bedirhan Bey, 1892 yılında Ardahan İli Göle İlçesi Pülümür (Dölekçayır) Köyün'nde doğdu. Babası Arif Bey annesi ise İnci Hanım´dır. Göle'de kaymakamlık yapmış bulunan Arif Bey Ocak 1919 tarihinde Halit Paşa'nın başkanlığında yapılan I. ve II. Ardahan Kongreleri'ne delege olarak katılmıştır. Bugün çoğunluğu '' Atalay'' soy ismiyle bilinen ailesi o dönemlerde Alaybeyzade lakabı ile bilinirdi.
Göle İdadi'sinden sonra Gence Daru'l – Muallimin'den öğretmen olarak mezun olam Bedirhan Bey Zavotlar Köyü'nde göreve başladı. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra vatan savunması için kalemi kılıçla değiştirmenin gerektiğini düşünerek öğretmenlikten ayrılıp bizzat kendisinin oluşturduğu 1000 kişilik atlı milis gücü ile memleketi fiilen savunma mücadelesine katıldı.
Ermeni çetelerin geri çekilen Rus Ordusu'ndan aldıkları ağır silahlarla bölgede büyük bir katliam hazırladıkları haberini alan Bedirhan Bey 500 kişilik süvari milisiyle birlikte beklenmedik bir gece vakti bugün Şenkaya'ya bağlı Akşar'ı kuşatarak silahları ele geçirince , katliam planları bozulan Ermeniler de çareyi kaçmakta bulurlar. Bu olaydaki askeri dehası ve cesaretiyle Halit Paşa'nın dikkatini çeken ve takdirini kazanan Bedirhan Bey teğmen rütbesi ile taltif edilerek orduya alındı.
93 Harbi'nde Ruslar tarafından işgal edilmiş Göle'nin 30 Eylül 1920 tarihinde gerçekleşen Kurtuluş Destanı'nı yazan milislerin başında bulunan Bedirhan Bey'in Doğu'da katıldığı bir başka önemli harekat ise Gümrü Savaşı'dır.
Üç aylık evli iken çok sevdiği komutanı Halit Paşa ile birlikte gönüllü olarak Sakarya Meydan Muhabesi'ne katıldı. Bu savaşta zalimliğiyle şöhret yapmış 11. Yunan Tümeni'ni generali ile birlikte esir almış. Halit Paşa komutasındaki 12. Grub'un takım komutanlarından birisi de Bedirhan Bey'di.
Vatanı düşmandan temizleyen son ve en zorlu hamle olan Büyük Taarruz'da destansı kahramanlıklar yazan Şark Ordusu'nda 3. Tümen 8. Alay 3. Tabur 10. Bölük Takım komutanı olarak katılmış Bedirhan Bey 30 Ağustos gecesi Poyralı Tepe'de aldığı ağır yara ile şehit düştü.
Genel Kurmay'ın kayıtlı askeri safahat belgesinde Bedirhan Bey'in şehadetiyle ilgili şu bilgiler yer alır:
'' 29/30 Ağustos 1338/1922 gecesi Küçük Köy İstasyonu'nun batısındaki tepede meydana gelen süngü muharebesinde emsaline numune teşkil edecek bir kahramanlık ve cesaret ibraz etmiş ve harp ettiği esnada yaralanmış ve 01 Eylül 1338 tarihinde Sıhhiye Bölüğü'nde şehiden vefat etmiştir. Fedakarane hizmetlerine karşılık olarak eşi Şehnaz Hanım ve validesi İnci Hanım'a bir üst rütbeden maaş tahsis edilmiştir''
Aynı belgede Bedirhan Bey'in Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 22.05.1926 tarihinde '' M 4916'' numaralı İstiklal Madalyası ile taltif edildiği yazılır.
Mezarı Dumlupınar Şehitliği'ndedir.
Adres:
Kubilay Mah. Çevre Yolu Sk. No1/5 GÖLE/ARDAHAN
Telefon
04784112107